Stosunkowo „młode” danie w naszych wędkarskich wojażach. Za to jakie!

Idealny przepis gdy ktoś umie i lubi smażyć rybę. Bardzo wyraziste ale i oryginalne w smaku. Robiąc to pierwszy raz, obawiałem się czy zasmakuje całej grupie. Niepotrzebnie! Wszyscy bez wyjątku rozkochują się w tym smaku zawsze. A czegoś podobnego raczej nikt nie jadł.

Co fajne – z uwagi na panierkę z owsianki, do dania nie potrzeba ani pieczywa ani ziemniaków. Wystarczy jakaś surówka bądź sałatka i bądźcie pewni, wszyscy wszystko zjedzą i obliżą się od ucha do ucha.

Dotychczas szykowaliśmy w ten sposób tylko mięso z ryb łososiowatych i dorsza – wyborne! Jak reszta gatunków? Sprawdźcie sami.

Podane proporcje dla dwóch średnich troci albo dużych pstrągów

Składniki:

  • filety z pstrąga/troci/łososia lub dorsza pokrojone w „półdzwonka”
  • musztarda francuska (z ziarenkami gorczycy)
  • płatki owsiane błyskawiczne (powinny być naprawdę drobne; zbyt grube zawsze można lekko zmielić)
  • masło
  • olej
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • śmietanka kremówka (200ml)
  • whisky (nie rum, nie burbon, nie wódka. whisky! 50ml)
  1. Kawałki ryby solimy i posypujemy pieprzem jak do zwykłego smażenia w mące.
  2. Smarujemy je musztardą ze wszystkich stron
  3. Panierujemy w owsiance, strzepując nadmiar
  4. Smażymy na złoto na patelni w rozgrzanym maśle z olejem
  5. W rondelku zagotowujemy śmietanę, dodajemy 2 łyżki musztardy, whisky i chwilę gotujemy, aż sos zgęstnieje. Potrzebujemy go tyle by każdy kawałek ryby móc polać łyżką stołową sosu.
  6. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem, podajemy z rybą.

Smacznego!