Stosunkowo „młode” danie w naszych wędkarskich wojażach. Za to jakie!
Idealny przepis gdy ktoś umie i lubi smażyć rybę. Bardzo wyraziste ale i oryginalne w smaku. Robiąc to pierwszy raz, obawiałem się czy zasmakuje całej grupie. Niepotrzebnie! Wszyscy bez wyjątku rozkochują się w tym smaku zawsze. A czegoś podobnego raczej nikt nie jadł.
Co fajne – z uwagi na panierkę z owsianki, do dania nie potrzeba ani pieczywa ani ziemniaków. Wystarczy jakaś surówka bądź sałatka i bądźcie pewni, wszyscy wszystko zjedzą i obliżą się od ucha do ucha.
Dotychczas szykowaliśmy w ten sposób tylko mięso z ryb łososiowatych i dorsza – wyborne! Jak reszta gatunków? Sprawdźcie sami.
Podane proporcje dla dwóch średnich troci albo dużych pstrągów
Składniki:
- filety z pstrąga/troci/łososia lub dorsza pokrojone w „półdzwonka”
- musztarda francuska (z ziarenkami gorczycy)
- płatki owsiane błyskawiczne (powinny być naprawdę drobne; zbyt grube zawsze można lekko zmielić)
- masło
- olej
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- śmietanka kremówka (200ml)
- whisky (nie rum, nie burbon, nie wódka. whisky! 50ml)
- Kawałki ryby solimy i posypujemy pieprzem jak do zwykłego smażenia w mące.
- Smarujemy je musztardą ze wszystkich stron
- Panierujemy w owsiance, strzepując nadmiar
- Smażymy na złoto na patelni w rozgrzanym maśle z olejem
- W rondelku zagotowujemy śmietanę, dodajemy 2 łyżki musztardy, whisky i chwilę gotujemy, aż sos zgęstnieje. Potrzebujemy go tyle by każdy kawałek ryby móc polać łyżką stołową sosu.
- Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem, podajemy z rybą.
Smacznego!